Kadry i Płace a RODO

9,90 zł

Książka drukowana "Kadry i Płace a RODO" to praktyczny przewodnik z gotowymi, edytowalnymi wzorami dokumentówktóry zawiera wszystkie niezbędne informacje z zakresu przetwarzania i ochrony danych osobowych w kontekście zagadnień kadrowo-płacowych. Przestań obawiać się RODO.

Więcej szczegółów

Dostępny

29,90 zł brutto

  • Książka drukowana
  • Książka + E-book PDF

Opis

Tytuł Kadry i Płace a RODO. Praktyczny poradnik ze wzorami
Rok wydania 2018
Oprawa Miękka okładka
Wydawnictwo SerwisKadrowego.pl
Ilość stron 104
Autor MARIUSZ PIGULSKI (Ekspert i praktyk, z 20-letnim doświadczeniem. Współpracuje z: INFOR, WIEDZA i PRAKTYKA, BECK, RZECZPOSPOLITA. Absolwent Podyplomowego Studium Prawa Pracy na UŁ)
Formaty Książka Drukowana + wzory w formacie Microsoft Word
Numer ISBN 978-83-947295-7-8
BONUS Wzory dokumentów w edytowalnej wersji + Kalkulator Płacowy do pobrania, który oblicza składki ZUS, PIT, wyn. za nadgodziny, świadczenia chorobowe, wyn. i ekwiwalent za urlop, przelicza netto na brutto.

Więcej informacji

Książka drukowana "Kadry i Płace a RODO" - Praktyczny poradnik ze wzorami

Przestań obawiać się RODO!

Od 25 maja 2018 r. obowiązuje rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).

Regulując zasady przetwarzania danych osobowych, przywołany akt prawny stawia m.in. szereg wymagań w stosunku do zgód udzielanych pracodawcom, klauzul informacyjnych i umów o powierzaniu przetwarzania danych.

Nowe uregulowania w wielu przypadkach wymuszają m.in. prowadzenie rejestru czynności przetwarzania danych osobowych czy aktualizację przepisów wewnątrzzakładowych.

Każdy, kto styka się z zagadnieniami kadrowo-płacowymi musi posiadać odpowiednią wiedzę z zakresu przetwarzania i ochrony danych osobowych. Dlatego przygotowaliśmy praktyczny poradnik, który zrozumiałym językiem tłumaczy wszystkie najważniejsze kwestie związane z RODO.

Kup sobie spokój!

Kupując książkę "Kadry i Płace a RODOza jedyne 29,90 zł otrzymujesz wszystkie niezbędne informacje odnośnie przetwarzania danych osobowych w kontekście zagadnień kadrowo-płacowych wraz z użytecznymi wzorami w edytowalnej wersji.

Niniejsza książka w sposób kompleksowy i przystępny wyjaśnia wszystkie istotne aspekty powiązane z RODO. Porusza ona nie tylko kwestie związane z pracownikami, ale również osobami zatrudnionymi w ramach umów cywilnoprawnych takich jak np. umowy zlecenia czy o dzieło.

Z książki "Kadry i Płace a RODO" dowiemy się m.in.:

  • Jak dostosować dokumentację prowadzoną przez pracodawcę do wymagań RODO
  • Jakich danych można obecnie wymagać od pracownika
  • Jak powinny wyglądać klauzule informacyjne RODO dla pracowników
  • Jak obecnie powinna wyglądać zgoda na przetwarzanie danych osobowych
  • Jak zgodnie z RODO prowadzić dokumentację przetwarzania danych osobowych
  • Czy usuwać z akt osobowych dane / dokumenty, których zbierania obecne przepisy nie przewidują
  • Jakie elementy powinna zawierać dokumentacja przetwarzania, aby spełniała wymagania RODO
  • Czy dotychczas stosowana dokumentacja przetwarzania może być wykorzystana
  • O jakie elementy należy uzupełnić dotychczas prowadzoną dokumentacje przetwarzania aby spełniała wymagania RODO
  • Czy wolno przechowywać w aktach osobowych pracownika kopię dowodu osobistego oraz paszportu
  • Kiedy i jak rejestrować czynności przetwarzania
  • Jakie rozwiązania prawne wprowadza nowa ustawa o ochronie danych osobowych wprowadzona w związku z RODO
  • Gdzie zapisać obowiązki stron w zakresie ochrony danych osobowych
  • Jak powinny wyglądać zapisy w aktach wewnętrznych dotyczące monitoringu i kontroli poczty elektronicznej
  • Jak i kiedy aktualizować regulacje płacowe w związku z RODO
  • W jaki sposób zmodyfikować uregulowania odnoszące się do zfśs
  • W jaki sposób należy ułatwiać pracownikom realizację ich praw wskazanych w RODO
  • Jakich zmian dokonać w umowie z podmiotem przetwarzającym dane
  • Które dokumenty wewnątrzzakładowe nie wymagają aktualizacji w związku z RODO
  • Kiedy trzeba wyznaczyć inspektora ochrony danych osobowych (IODO)
  • Jakie kwalifikacje musi posiadać IODO
  • Czy trzeba szkolić pracowników z nowych zasad ochrony danych
  • Jak RODO ma się do danych osobowych zatrudnianych cudzoziemców
  • Jak powinny wyglądać klauzule informacyjne RODO dla zleceniobiorców
  • Jak weryfikować status ubezpieczeniowy zleceniobiorców zgodnie z RODO
  • Jak w świetle RODO powinno wyglądać oświadczenie na potrzeby podatkowo-składkowe
  • Jak w zgodzie z RODO przetwarzać dane osobowe na potrzeby zfśs
  • Jakie obowiązki w zakresie RODO są przy kierowaniu na badania medycyny pracy i szkolenia BHP
  • Jak RODO ma się do ustalania okoliczności i przyczyn wypadków w drodze lub przy pracy
  • Czy potrzebna jest zgoda na przetwarzanie danych osobowych przy wystawianiu zaświadczeń o zarobkach
  • Czy można żądać od zatrudnionego podania numeru NIP
  • Czy można wymagać od pracownika podania adresu zameldowania
  • Czy wskazywanie przyczyny absencji w pracy na liście obecności jest dozwolone
  • Czy zatrudnione osoby muszą wyrażać zgodę na przekazywanie ich danych do biura rachunkowego

Co więcej, wraz z książką otrzymasz gotowe do edycji i wydruku następujące WZORY DOKUMENTÓW zgodne z RODO:

  • KLAUZULA INFORMACYJNA RODO DLA PRACOWNIKA
  • Rejestr czynności przetwarzania prowadzony przez administratora
  • Procedura korzystania z praw do ochrony danych osobowych, gwarantowanych przez RODO
  • ZGODA PRACOWNIKA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH
  • ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH NA POTRZEBY REKRUTACJI
  • UMOWA  O  DZIEŁO
  • Klauzula informacyjna RODO dla Wykonawcy
  • UMOWA  O  DZIEŁO z przeniesieniem autorskich praw majątkowych
  • OŚWIADCZENIE DO CELÓW PODATKOWYCH
  • Klauzula informacyjna RODO (do Oświadczenia do celów podatkowych)
  • Umowa zlecenia
  • Klauzula informacyjna RODO (do umowy zlecenia)
  • Umowa zlecenia z przeniesieniem autorskich praw majątkowych
  • OŚWIADCZENIE DO CELÓW SKŁADKOWO-PODATKOWYCH
  • Klauzula informacyjna RODO (do Oświadczenia do celów podatkowo-składowych)

Czy warto wydawać na szkolenie ponad 500 zł skoro za 16 razy niższą cenę możesz mieć napisaną prostym językiem książkę, która zawiera kompleksową wiedzę i użyteczne wzory z zakresu przetwarzania i ochrony danych osobowych?

Opinie

Oceń 
2018-09-14

Dobra decyzja

Pierwszy raz zakupiłem waszą książkę i to była dobra decyzja

Oceń 
2018-08-03

Rewelacyjna Książka!

Dawno tak konkretnie przekazanej wiedzy z książki nie miałam w ręku. Opisane w niej zagadnienia RODO wchodzą w głowę od razu. I to jeszcze za taką cenę REWELACJA. Będę polecała z czystym sumieniem.

Oceń 
2018-07-31

Piątka z plusem

Piątka z plusem ode mnie za jakość treści no i za cene!

Oceń 
2018-07-29

Bardzo dobry poradnik

Bardzo dobrze się ją czyta i wszystko rozumie. Dzięki niej sprawnie wprowadziłam zmiany u siebie. RODO nie jest już takie straszne. Pozdrawiam i polecam.

Oceń 
2018-07-27

Tego szukałam!

Czegoś takiego szukałam. Wszystko wyjaśnione zrozumiałym dla ludzi językiem. Bardzo mi się przydały wzory RODO, które już wdrożyłam. Bardzo dziękuje i polecam.

Napisz swoją opinię!

Napisz opinię

Kadry i Płace a RODO

Kadry i Płace a RODO

Książka drukowana "Kadry i Płace a RODO" to praktyczny przewodnik z gotowymi, edytowalnymi wzorami dokumentówktóry zawiera wszystkie niezbędne informacje z zakresu przetwarzania i ochrony danych osobowych w kontekście zagadnień kadrowo-płacowych. Przestań obawiać się RODO.

Produkty powiązane